Sidor

2010-06-07

Äntligen sett den i verkligheten

Vi har varit på Öland hos vänner och sett oss omkring. Dessa två dagar har vi sett mycket vackert i naturen. Vi besökte Ismantorp, en plats med två faciliteter, en borg och massor av orkideér.  
Här växer under våren ett hav av gullvivor och detta flor övergår till ett antal orkideér. De flesta vanliga, men en söt lite ovanlig är följande: 
Flugblomster (Ophrys insectifera) är en ört i släktetofrysar av familjen orkidéer.
Den mycket specialiserade blomman har en form och även en doft som liknar den hos en insektshona. Blomman attraherar grävstekelhanar av släktena Gorytes och Argogorytes så mycket att de försöker para sig med den. På detta sätt hjälper hanarna ofrivilligt till att pollinera blomman. Flugblomstret har anpassat sin blomningstid till hanarnas födelse vilken inträffar tidigare än honornas. Detta för att minska konkurrensen från äkta honor.
Arten förekommer på kalkrika och fuktiga ängsmarker upp till Jämtland, men vanligast är den på Öland och Gotland.
 Linné skrev 1755: "Svenskt namn flugblomster. Växer på sidlänta ängar på Öland vid Gaxa, Högby etc. och på Gotland nära Visby.Ett naturens skönaste skådespel, så att den som första gången mindre noggrant betraktar blommorna lätt kan tro att flugor sitter på stjälken."

Höjdpunkten  kom dag två när jag för första gången efter många turer för att leta efter, kom dag två. Jag fick se Guckosko blomma.
Guckuskon (Cypripedium calceolus) är en orkidé som växer vilt i Sverige. Den är mycket olik de andra svenska orkidéerna. Till skillnad från alla övriga släkten har den två fertila ståndarknappar av obetydlig storlek, nämligen de två, som står på ömse sidor om könspelarens bas. Den mittersta och största ståndaren är däremot steril, ett så kallat staminodium, och känns hos denna art igen på sin tunglika form och små mörkröda fläckar.Citat Wikipedia

Till slut en vacker vy från Kappelludden. Här var det härligt att sitta och njuta av en kopp kaffe, med tilltugg.

Inga kommentarer: