Sidor

2010-03-01

Matens Pris

I P1 i söndags sändes det första progammet i serien "Matens pris". Kommer att bli intressant att lyssna på resten av programmen.

Det första programmet handlar om hur sojabönorna odlas i Brasilien. För att öka skörden och att lättare komma åt  skörda använder de miljögifter som varit förbjudna i EU sedan många år tillbaka.

"Parakvat är förbjudet i hela EU och i Sverige har det inte varit tillåtet att använda kemikalien sedan 30 år tillbaka."

I programmet frågar man en handläggare på Lantmännen, som säger att det sojafoder de säljer till uppfödare av kyckling och nötkött, skulle bli dyrare om man köpte soja som odlas på miljöriktigt sätt. Konsumenterna vill nog inte betala merkostnaden för det dyrare köttet.

Under tiden till offras många rancharbetares hälsa och liv, för att vi skall kunna handla billigt kött i affären.

Det är dags för ett konsumentuppror mot skrupellösa odlare som utnyttjar folk i fattigare länder för att kunna producera billigt kött.

Det finns alternativ och i dagens eko idag rapporterar man från en bonde i Skänninge, som odlar allt sitt foder själv. Citat:
Här driver de en konventionell grisproduktion. Inget kravmärkt eller ekologiskt kött, men de ger likväl sina 1 500 grisar foder med svenska åkerbönor, som Jeanette och Hans själva odlar. Det har de också tjänat pengar på. 100 000 kronor kan de årligen spara, när de inte behöver köpa lika mycket importerad soja.
Länk till reportaget
Lägg märke till att han tjänar på att odla sitt eget foder.

Inga kommentarer: